Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Δευτέρα 2 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. A' Προβολή της βραβευμένης ταινίας "5 ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ" και συζήτηση με τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη της ταινίας Εμάντ Μπουρνάτ


Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα", στο πλαίσιο της προετοιμασίας της καινούργιας αποστολής προς τη Γάζα. 
Στην εκδήλωση: 
  • Θα προβληθεί σε πανελλαδική πρώτη προβολή (με ελληνικούς υπότιτλους), η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ, 5 ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ  (5 BROKEN CAMERAS)  σε σκηνοθεσία του Παλαιστίνιου Εμάντ Μπουρνάτ και του Ισραηλινού Γκάι Νταβίντι.
  • Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας Εμάντ Μπουρνάτ, που θα έρθει από την Δ. Όχθη ειδικά για να παραβρεθεί στην εκδήλωση.
  • Η εκδήλωση θα κλείσει με ενημέρωση, από μέλη της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα, για την καινούργια αποστολή της Πρωτοβουλίας και για τη σημερινή κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ντοκιμαντέρ 5 ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκε το 2011, σε σκηνοθεσία του Παλαιστίνιου Εμάντ Μπουρνάτ και του Ισραηλινού Γκάι Νταβίντι.Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου, σε όλον τον κόσμο, και είναι η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που ήταν υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, κατά την 85η απονομή βραβείων της Ακαδημίας το 2013. 
Οι 5 ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ είναι μια καταγραφή της αντίστασης των Παλαιστινίων στο Μπιλαΐν, ένα χωριό της Δυτικής Όχθης που  καταπατούν οι ισραηλινοί εποικισμοί.  Υπάρχουν πέντε κάμερες - κάθε μια με τη δική της ιστορία.Ο Εμάντ Μπουρνάτ, ένας Παλαιστίνιος αγρότης, αγοράζει την πρώτη του κάμερα το 2005, για να βιντεοσκοπήσει τον τέταρτο γιο του, τον νεογέννητο Τζιμπρίλ.  Το κάθε του αγόρι έχει γεννηθεί σε μια στιγμή που αναδιαμορφώνει, συνήθως προς το χειρότερο, την κατάσταση του παλαιστινιακού ζητήματος. Τα πλάνα της κάμερας μαζί με τη δική του αφήγηση, απλή, προσωπική, άμεση και αβέβαιη, σαν τη ζωή του, καταγράφουν τα γεγονότα από το 2005 μέχρι το 2009. 

Δομημένη γύρω από τη βίαιη καταστροφή της κάθε μιας από τις κάμερες του Μπουρνάτ, το ντοκιμαντέρ των δύο σκηνοθετών ακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας  σε διάστημα πέντε ετών μέσα στις συγκρούσεις στο χωριό. Καθώς τα χρόνια περνούν μπροστά από την κάμερα, βλέπουμε τον Τζιμπρίλ να μετατρέπεται από ένα νεογέννητο μωρό σε ένα νεαρό αγόρι που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του να ξεδιπλώνεται με την ιδιαίτερη αντίληψη που μόνο τα παιδιά διαθέτουν. Ο Μπουρνάτ παρακολουθεί πίσω από τον φακό, τις ελιές να ξεριζώνονται, ένα Τείχος να υψώνεται, τους αγώνες και την αντίσταση των κατοίκων να εντείνονται και τις ζωές να χάνονται. "Νιώθω σα να με προστατεύει η κάμερα" λέει, "αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση."
"Η αδικία, η επικινδυνότητα και η ελπίδα συνυπάρχουν έντονα  σε αυτό το προκλητικό χρονικό της ζωής ενός ανθρώπου, σε ένα εμπόλεμο παλαιστινιακό χωριό ... ένα από τα καλύτερα  ντοκιμαντέρ του είδους τα τελευταία δύο χρόνια." 
Philip French, OBSERVER 
"Μια ισχυρή προσωπική μαρτυρία: το είδος του υλικού που ποτέ δεν θα ειπωθεί στις νυχτερινές ειδήσεις ... για ένα παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Όχθη" 
Peter Bradshaw, THE GUARDIAN 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου