Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Μαΐου, 9:00 μ.μ. Οι Τσιριτσάντσουλες παρουσιάζουν Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΑΤΣΩΝ - Μια λαϊκή όπερα σε 3 πράξεις

Οι Τσίρι-παλιάτσοι επιστρέφουν μετά από δύο χρόνια για να ξαναπούν την ιστορία της «νύχτας των παλιάτσων».
Μια ιστορία διαχρονική μα κι επίκαιρη όσο ποτέ.

Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Μαΐου 2015 στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή 
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη-έξοδος αμφίβολη
Δείτε το promo video της παράστασης : https://vimeo.com/56265551
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.tsiritsantsoules.gr/
Επισκεφτείτε το δικτυακό κανάλι μας: http://www.tsiri.tv/
Για επικοινωνία: tsiritsantsoules@gmail.com
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Παίζουν: Γιάννης Αδρίμης, Μάρκος Οικονομίδης, Ντίνα Καφτεράνη, Ελισσαίος Βλάχος, Ερμιόνη Δόβα, Ντίνα Μαυρίδου, Μαρίνος Μουζάκης
Κείμενο – σκηνοθεσία – μουσική: Μαρίνος Μουζάκης
Μάσκες: Διονύσης Ματαράγκας
Κοστούμια - σκηνικά αντικείμενα: Εύη Χατζησσάβα, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ντίνα Μαυρίδου
Διδασκαλία πολυφωνικών τραγουδιών: Ειρήνη Τηνιακού
Το τσιφτετέλι και τις σούστες συνέθεσε ο Στέφανος Φίλος
Τον αμανέ αυτοσχεδιάζει η Ερμιόνη Δόβα
Οργάνωση παραγωγής: Ηρώ Κατσιφλώρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου
Γραφιστική επιμέλεια προγράμματος: Δημήτρης Μητσόπουλος
Παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2011
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Έφηβος είναι ένας νεαρός σκλάβος στα ορυχεία μιας μυθικής χώρας, της Πριβίας. Μια μέρα το σκάει από τη σκλαβιά και διασχίζοντας τη χώρα, φτάνει στο λιμάνι της πρωτεύουσας προκειμένου να μπαρκάρει με τους πειρατές για τα ξένα. Εκεί γνωρίζει τη Στέλλα, μια μικρή πόρνη, και την ερωτεύεται. Όμως λίγο πριν μπαρκάρουν οι δυο ερωτευμένοι γίνεται πόλεμος και ο Έφηβος συλλαμβάνεται και στέλνεται στο μέτωπο ενώ η Στέλλα καταλήγει σκλάβα του υπουργού Πολέμου. Όταν φτάνουν τα νέα ότι ο Έφηβος σκοτώθηκε στη μάχη, η Στέλλα χάνει τα λογικά της και τρελαίνεται.  
Στην πραγματικότητα όμως ο νέος γλιτώνει και πάει στη μυθική «Χώρα των Παλιάτσων», μαθαίνει την τέχνη τους, και επιστρέφει στην Πριβία μετά από δώδεκα χρόνια για να πάρει την εκδίκησή του.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Μια ιστορία θα σας πω, που γράφτηκε με αίμα.
Που μες του χρόνου την καρδιά, συνέβηκε στα ξένα…»
Το κείμενο, γραμμένο μεταξύ 1999 και 2002, μιλάει για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την επανάσταση. Θέματα διαχρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δραματικά επανεπικαιροποιημένα από τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Το έργο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και δραματουργικά στέκεται στη γωνιά που το «κρητικό θέατρο», πιασμένο χέρι χέρι με τη «ζακυνθινή ομιλία», συναντάνε το «θέατρο του Μπρεχτ». Ονομάσαμε την παράσταση αυτή λαϊκή όπερα. Λαϊκή, γιατί απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε κάποια φιλότεχνη ελίτ της. Όπερα, γιατί είναι γεμάτη μουσική.
«Η νύχτα των παλιάτσων» φτιάχτηκε από τα θεατρικά υλικά που αποκομίσαμε εμπειρικά από έναν κύκλο έρευνας, που αρχίσαμε με τις Τσιριτσάντσουλες το 1999, πάνω στη λαϊκή κωμωδία και το θέατρο δρόμου, όπως αυτά εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Η συναρπαστική αυτή διαδρομή ξεκίνησε από το αρχαίο σατυρικό δράμα, πέρασε στη ρωμαϊκή κωμωδία, τους μπουφόνους του μεσαίωνα, την κωμωδία της αναγέννησης, την κομέντια ντελ άρτε, για να φτάσει ως τον Καραγκιόζη, την επιθεώρηση, το καμπαρέ, τους κλόουν και τους καλλιτέχνες δρόμου του αιώνα μας. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με σημαντικούς δασκάλους όπως η Κίττυ Αρσένη, ο Miroslaw Kocur, ο Carlo Formigoni και ο Άθως Δανέλλης και να μελετήσουμε τις τεχνικές τους.
Επιστρατεύοντας αυτή την εμπειρία, συνθέσαμε αυτό το σκληρό και γλυκόπικρο έργο, μιλώντας για μια κοινωνία που ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει, καθώς και για τη φύση του παλιάτσου, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.
«Η νύχτα των παλιάτσων» είναι μια παραγωγή χωρίς χορηγούς και επιχορηγήσεις, που στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου στην εργασία και το μόχθο των συντελεστών της.
Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 στον πολιτιστικό σύλλογο ΔΥΝΑΜΟ και οι παραστάσεις συνεχίστηκαν στον ίδιο χώρο ως στο τέλος της θεατρικής περιόδου το Πάσχα του 2012. Ακολούθησε μια πανελλαδική αυτοοργανωμένη περιοδεία από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο και μια δεύτερη χειμερινή σεζόν στον πολιτιστικό σύλλογο ΔΥΝΑΜΟ από το Δεκέμβρη του ’12 ως τον Φλεβάρη του ’13. Εκεί έκλεισε αυτός ο πρώτος κύκλος της «νύχτας των παλιάτσων» με συνολικά 130 παραστάσεις σε 14 μήνες, γνωρίζοντας μια πρωτόγνωρη για την ομάδα μας επιτυχία.
«Η νύχτα των παλιάτσων» επιστρέφει στη σκηνή όχι μόνο γιατί αποτελεί πάγιο αίτημα των ανθρώπων που παρακολουθούν τη δουλειά μας, αλλά κυρίως γιατί μας έλειψε πραγματικά αυτή η αγαπημένη παράσταση. Άλλωστε πιστεύουμε ακράδαντα πως ο κύκλος της όχι μόνο δεν έχει εξαντληθεί, αλλά παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ και χρέος μας είναι να διαδόσουμε την ιστορία των Παλιάστων όσο γίνεται περισσότερο.


Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Πέμπτη 21 και Τετάρτη 27 Μαίου. 9.30 μ.μ. #Περιμένοντας#ΓκοΝτο#Still_μια παράσταση δρόμου


«Ο Ντιντι δεν είναι πια εδώ…» ενώ ο Γκόγκο χάνεται στους δρόμους που χαράσσει ένα σπρέι για graffiti. Μια παράσταση δρόμου προς όλες τις κατευθύνσεις έχοντας στη μέση ένα μπαλόνι. Μια παράσταση σωματικού θεάτρου για εκείνους που βρέθηκαν στο περιθώριο. Ένα πολιτικό κείμενο για το χθες, το αύριο, το σήμερα, την επανάληψη.
Εμπνευσμένη από το περιοδικό δρόμου "Σχεδία" και αφιερωμένη στους πωλητές του.
κείμενο – σκηνοθεσία – ερμηνεία: Τζούλια Κόγκου βοηθός σκηνοθέτη: Μαρινέλλα Φρουζάκη graffiti: Βασίλης Τσάκαλος
επιμέλεια κειμένων: Μαρία Παπαγεωργίου
αφίσα: Χρύσα Αντωνιάδη
video – φωτογραφίες: Μιχαέλα – Γαβριέλα Μαραζώτη
https://perimenontasgodostill.wordpress.com/
Για 2 μόνο παραστάσεις στο ελευθερο αυτοδιαχειριζομενο θεάτρο ΕΜΠΡΟΣ
Πέμπτη 21/5 και Τετάρτη 27/5, έναρξη: 9.30 μ.μ.
Mε ελεύθερη συνεισφορά στην έξοδο. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
τηλ. κρατήσεων: 6970909208

Τετάρτη 20 Μαίου, 9.00-11.00μμ «Ανθρώπινοι Ζωολογικοί Κήποι» Θεατρική παράσταση


Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Κάθε Τρίτη, 5 μ.μ. - 7 μ.μ. Εργαστήριο Ενέριων Πανιών & Yoga


Ως υποκείμενα, που προτάσσουμε την αυτοοργάνωση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα εγχειρημα-εργαστήριο συλλογικής ενασχόλησης (καθε Τρίτη 5-7) με το σώμα μας σε ένα πλαίσιο αδιαμεσολάβητων και αντιεμπορευματικών σχέσεων
Σημαντικό διακύβευμα για το αυτομορφωτικό μας εγχείρημα αποτελεί η κατάργηση των ρόλων. Ακριβώς επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τη γνώση ως προϊόν και στους κατόχους οποιασδήποτε γνώσης δεν αναγνωρίζουμε «ειδικούς» και «αυθεντίες», επιλέγουμε την απελευθέρωση της γνώσης από ρόλους που παράγουν έμφυλους και ταξικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις με βάση τις επιδόσεις, που εντείνουν τον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό.
Το Aerial Silks (ακροβατικά με πανιά) ανήκει στην κατηγορία του Aerial Dance και γεννήθηκε στη Λατινική Αμερική, όταν οι ακροβάτες ενός τσίρκου έψαχναν τρόπο να διαφοροποιήσουν τα εναέρια ακροβατικά τους. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ακροβάτης για να ασχοληθεί με τα πανιά.
Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πρώτο θα εκτελέσουμε ασκήσεις ευλυγισίας και γιόγκα και στο δεύτερο θα ανέβουμε στα πανιά και θα μάθουμε να τυλιγόμαστε, να κάνουμε αναστροφές και να χορεύουμε πάνω σ’ αυτά.
Αναπόσπαστο κομμάτι του εργαστηρίου είναι η συμμετοχή στη συνέλευσή στο ελευθερο αυτοδιαχειριζομενο θεάτρο ΕΜΠΡΟΣ (καθε Κυριακή 19:00)

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Πέμπτη 14 Μαίου, 8:00 μ.μ. Βιβλιοπαρουσίαση «Το μικρό βιβλίο του ελευθεριακού κομμουνισμού»


Βιβλιοπαρουσίαση- συζήτηση με αφορμή την έκδοση: «Το μικρό βιβλίο του ελευθεριακού κομμουνισμού» από τις εκδόσεις για την κοινωνική απελευθέρωση.

Πέμπτη 14/5 2015 στις 20:00, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή.

Αναρχικοί για την Κοινωνική Απελευθέρωση (Α.Κ.Α.)

Τετάρτη 13 Μαίου, 9:45 μ.μ. παράσταση-περφόρμανς "Βικτώρια City"


Μία παράσταση-περφόρμανς με άξονα τον κεντρικό ήρωα της νουβέλας του Γιάννη Τσίρμπα Η Βικτώρια δεν υπάρχει σε διάλογο με το μουσικό σχήμα 12 Χορδές.

Η μουσική ως αντίστιξη στoν παραληρηματικό λόγο του ήρωα για την αλλοίωση της γειτονίας του, της πλατείας Βικτώριας, από αλλοδαπούς, αλλόθρησκους και καθετί ξένο ενώ αποκαλύπτει την «φοβερή» ιδέα που έχει συλλάβει για την εξόντωσή τους.

«Έχω μια ιδέα εγώ. Την έχω πει εκεί που πρέπει και έχουν ενθουσιαστεί.»


Συντελεστές:
Σύλληψη/Σκην. επιμέλεια/Ερμηνεία: Νατάσα Νταϊλιάνη    
12 Χορδές: Φραγκίσκος Δαβερώνης
      Πέτρος Κουσουνάδης
      Βαγγέλης Μπακτής
      Θοδωρής Χίου
   
Φωτογραφίες: Tάνια Πασχάλη

Ευχαριστούμε την Άντζελα Δεληχάτσιου για την ματιά της.

Διάρκεια: 50'



Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Παρασκευή & Σάββατο από 8 εώς 23 Μαΐου, 7.45 – 10.15μμ Η Θεατρική Ομάδα «Μιμίδια» παρουσιάζει το έργο «ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΗΔΟΝΙΑ» του Tennessee Williams


Σάββατο 9 Μαίου, 5:00 μ.μ. - 8:30 μ.μ. Εργαστήριο Αυτοδιαχείρισης, Κοινών, Πολιτικής, Τέχνης και Ακτιβισμού στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ Απρίλιος-Μάιος 2015


Τι ρόλο έχει παίξει το Εμπρός από την ενεργοποίηση του το 2011, στη συνέχεια ως κατάληψη στις διαφορετικές περιόδους που έχουν περάσει από τότε; Ποια η εμπειρία όσων συμμετείχαν στο εγχείρημα σε διαφορετικές περιόδους;
Ποιοι ήταν οι αρχικοί του στόχοι και πώς μεταβλήθηκαν μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες; Τι έχει προσφέρει το Εμπρός και τι ακόμη μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει; Ως κοινό αγαθό στη πόλη της Αθήνας, ως μοντέλο αυτοδιαχείρισης και οριζόντιας λειτουργίας, ποια ζητήματα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και πώς τα διαχειρίστηκε; Πώς πραγματώθηκαν στόχοι όπως η συμμετοχή, ο αντιεμπορευματικός χαρακτήρας, βασικά στοιχεία από την αρχή του εγχειρήματος; Πώς συνδυάστηκε η ανάγκη κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης με την αρχικά εκφρασμένη επιθυμία στήριξης του πειραματισμού στην τέχνη, της αναζήτησης νέων μορφών; Πώς σχετίστηκε με τη γειτονιά, το κέντρο της Αθήνας και ευρύτερα την πόλη; Πώς λειτούργησε η εμπειρία του στη σχέση με άλλα παρόμοια εγχειρήματα εκτός συνόρων;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα, που θέτει το ανοιχτό εργαστήριο που ξεκινάει στο Εμπρός το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 και θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Το εργαστήριο αυτό επιδιώκει μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ όσων συμμετείχαν ή συμμετέχουν στο εγχείρημα του Εμπρός, αλλά και άλλων που μπορούν να μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες τους από πρωτοβουλίες, εγχειρήματα αυτοοργάνωσης αυτοδιαχείρισης, τέχνης και πολιτικής.
Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού και εκ νέου νοηματοδότησης του εγχειρήματος του Εμπρός μέσα σε κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που διαρκώς αλλάζουν, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης δυστοκιών και δυσλειτουργιών μετά από 3,5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του χώρου, ελπίζουμε ότι θα βρει στο εργαστήριο το χωροχρόνο του αναστοχασμού, αλλά και θα σημάνει ένα νέο άνοιγμα του Εμπρός σε δυνάμει συντρόφους και συμμετέχοντες του εγχειρήματος. 
Κάποια κείμενα που μπορεί να είναι χρήσιμα στις συζητήσεις τα ερχόμενα Σάββατα:
1. "Squatting in Europe: Radical Spaces, Urban Struggles" Edited by the Squatting Europe Kollective http://sqek.squat.net/wp-content/uploads/2013/03/sqek-book.pdf 
2. "The City is Ours: Squatting and Autonomous Movements in Europe from the 1970s to the Present" by Bart van der Steen, Ask Katzeff, and Leendert van Hoogenhuijze" https://en.squat.net/wp-content/uploads/en/2014/12/TCiO.pdf 
3. "Οδηγός για επιτυχημένες συνελεύσεις" της Star Hawk
http://www.iliosporoi.net/images/pdf/Odigos%20gia%20epitiximenes%20synelefseis_StarHawk.pdf
4. "Θεσμίζουσες πρακτικές και δυνητικότητες: Ενεργοποίηση του θεάτρου Εμπρός" του Πάνου Κομπατσιάρη http://tinyurl.com/pcqejqk 

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Δευτέρα και Τρίτη από 4 έως 26 Μαϊου στις 8.30 μ.μ. Α-Στερητικό (ένα stand up tragedy)


Ένα σουρεαλιστικό μουσικοθεατρικό παραλήρημα βαμμένο στα χρώματα της επανάστασης! 
Μετά τη "Μέθοδο της κας Μαργαρίτας" η ομάδα "Συντεταγμένοι" ξαναχτυπά μ' ένα α-χτύπητο, ά-παιχτο, α-πίθανο, α-μίμητο έργο:
Α-στερητικό:
Ένα stand up tragedy.Ένα έργο με α-στείρευτο κλάμα
Ένα έργο α-κατάλληλο για α-νήλικους, α-ν-ήσυχους, α-ν-έραστους, α-γέλαστους, α-ν- έκφραστους, α-νόητους, α-πρόσκλητους, ά-χρωμους, ά-γευστους, ά-οσμους, ά-μουσους, ά-τεχνους, ά-ρ-ρωστους, ά-πλυτους....κλπ
Το Α-στερητικό θα σας προσφέρει α-ξέχαστες στιγμές, θα σας κάνει να κλαίτε α-σταμάτητα, α-παρηγόρητα, α-ν-αίσχυντα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο- σκηνοθεσία: Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Σαγρής, Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Σαγρής
Σκηνικά-κοστούμια : Δημήτρης Τιμπιλής
Φωτισμοί: Βαγγέλης Σαγρής
Μίξη ήχου: Νικόλας Σταυριανουδάκης
Ερμηνεύει: Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Συμμετέχει: Μιχάλης Στεφανίδης