Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 9:30 μ.μ. ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ / ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Το 2014 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έτος Εφορίας», κυρίως γιατί οι ανατροπές που έχουν επέλθει στο φορολογικό τοπίο είναι πολλές και σημαντικές.
Επειδή, είτε είσαι στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ, είτε έχεις Αστική Μη Κερδοσκοπική ή προσπαθείς να κάνεις αυτόνομα δουλειές... με μαθηματική ακρίβεια πάμε όλοι για κλείσιμο με τα νέα φορολογικά μέτρα...
Σκεφτήκαμε:
NA ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ/ΚΑΛΕΣΜΑ για τα σωματεία των χορευτών, χορογράφων, ηθοποιών, κουκλοπαιχτών, εικαστικών, κινηματογραφιστών και μουσικών με σκοπό:
1. Να γίνει ενημέρωση από έμπειρο λογιστή (για όλους τους παραπάνω κλάδους) σε σχέση με τα νέα μέτρα... καθώς επίσης και μια ενημέρωση για νέες μορφές επιχειρήσεων (ΙΚΕ, κ.τ.λ.).
και
2. Να δούμε τί θα μπορούσαμε να κάνουμε όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία μαζί προκειμένου να μην κλαίμε όλοι μαζί αργότερα...
Ημέρα: 26 Φεβρουαρίου 2014
Τόπος συνάντησης: Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (διεύθυνση: Ρήγα Παλαμήδη 2, Αθήνα)
Ώρα: 21:30

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 12:00-16:00 & Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 10:00-14:00 πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχειριση των απορριμάτων

22 και 23 Φλεβάρη 2014, στο ελεύθερο - αυτοδιαχειριζόμενο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ
(Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή)

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ. "Άνοιξε και κάνα βιβλίο!" (Εκδήλωση - Συζήτηση)

Το βιβλίο, γενικά και αόριστα, είθισται να παρουσιάζεται σαν κάτι ξεχωριστό ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα εμπορεύματα: επενδύεται συλλήβδην με την αύρα του υψηλού πνευματικού προϊόντος, ανεξάρτητα από το είδος του, πατώντας και στην ιδιαίτερη σχέση καθενός μας με τα (πολύ ιδιαίτερα, ωστόσο) βιβλία μας. Αντίστοιχα, ο «χώρος του βιβλίου» παρουσιάζεται σαν ένα ομογενοποιημένο σύνολο ατόμων που εργάζονται «όλοι μαζί» για το καλό «του βιβλίου» και «των αναγνωστών» – με τον ίδιο τρόπο πάντα: γενικά και αόριστα.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο σκοτάδι των γενικεύσεων. Πίσω από κάθε βιβλίο, όπως και πίσω από κάθε άλλο εμπόρευμα, υπάρχει μια πολυσύνθετη αλυσίδα παραγωγής όπου πλήθος εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων δουλεύει, με γνώση και μεράκι μεν, πρωτίστως όμως για να ζήσει. Ο «χώρος του βιβλίου», πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι ένας ιεραρχικά δομημένος κλάδος παραγωγής, όπου στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους για κάθε εργοδότη ξεχωριστά. Συχνά μάλιστα, και ολοένα συχνότερα όσο προχωράει η κρίση/αναδιάρθρωση της «αγοράς του βιβλίου», το βιβλίο δεν είναι παρά μόνο η αφορμή για την ύπαρξη αυτού του κλάδου παραγωγής, όπου συγκρούονται αντίθετα ταξικά συμφέροντα: τα συμφέροντα των εργαζομένων για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής και τα συμφέροντα των εκδοτών και των βιβλιοπωλών για περιφρούρηση και, ει δυνατόν, συνεχή αύξηση των κερδών τους.
Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) και ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ) έχουμε καταφέρει μέσα από την επίμονη δράση μας να αναδείξουμε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, στον κλάδο του βιβλίου: επισφάλεια, μαύρη εργασία, εργοδοτικούς εκβιασμούς, απολύσεις, μείωση αμοιβών, αναγκαστική δουλειά την Κυριακή, συνεχή υποτίμηση της εργασίας μας. Με αφορμή την κρίση, και έχοντας στο πλευρό τους το νομοθετικό οπλοστάσιο των μνημονίων, οι εκδότες και βιβλιοπώλες έχουν μετακυλίσει όλο το κόστος παραγωγής στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι μισθοί και οι αμοιβές να έχουν μειωθεί τόσο πολύ, ώστε ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση.
Έχοντας ως στόχο να θέσει ένα συλλογικό και άμεσο ανάχωμα στη συνεχή επίθεση των εκδοτών στις αμοιβές των μεταφραστών, επιμελητών-διορθωτών, ο ΣΜΕΔ δρομολόγησε και προτείνει τη θέσπιση κατώτατων αποδεκτών αμοιβών. Από την άλλη, ο ΣΥΒΧΑ αντιστέκεται σ’ ένα εργασιακό καθεστώτος που συνεχώς χειροτερεύει (εργοδοτική αυθαιρεσία, απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, συνδικαλιστικές διώξεις κ.ά.). Για τον ΣΥΒΧΑ, είναι ζήτημα σημαντικής προτεραιότητας η υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο του βιβλίου. 
Στο πλαίσιο των δράσεών μας για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι στον κλάδο του βιβλίου, αλλά και του συλλογικού μας αγώνα ενάντια στη συνεχή υποτίμηση της εργασίας μας και της ζωής μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους αναγνώστες, καθώς και όλους όσοι θεωρούν ότι ο κλάδος του βιβλίου αποτελεί ένα ακόμα πεδίο αγώνα, στην εκδήλωση-συζήτηση:
«Άνοιξε και κάνα βιβλίο!»
…μέσα στις σελίδες του υπάρχουν εργαζόμενοι, εκμετάλλευση, αγώνες

στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρόςτην Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στις 19:30
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών
Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Αθήνα
Τ.Θ. 21028
Αθήνα 11410 
Τηλ. Επικοινωνίας [νέο]: 6980 972580
Ηλ. Ταχυδρομείο: syl.smed@gmail.com
Website: http://www.smed.gr/
Forum: http://smed.forumotion.net 

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 9.30 μ.μ. η παράσταση "Μαύρο Φως" από τη θεατρική ομάδα Ανέμη


Η θεατρική ομάδα Ανέμη παρουσιάζει την παράσταση Μαύρο Φως στο θέατρο "Εμπρός" στην οδό  Ψυρρή.
Μια πρωτότυπη μουσικo-θεατρική, σουρρεαλιστική δημιουργία με εικόνες σατιρικές, ποιητικές, βίαιες και τρυφερές με άξονα την Ελλάδα του σήμερα. Μια πορεία στο χρόνο: από το σοκ, στο βύθισμα και έως το ανοιχτό ενδεχόμενο της μεταμόρφωσης. 
Το Μαύρο φως μεταπλάθει σε ευφάνταστα τοπία τα στάδια του «πένθους» που διανύουμε, έτσι περίπου όπως τα ορίζει η ψυχολόγος Ελίζαμπεθ Γκύντερ Γκρος. Από την άγνοια, στην ενοχή, την άρνηση, τον φόβο, τον πόνο, την οργή και μέχρι την ιδέα της αποδοχής και της δημιουργικής μετάπλασης. 
Η παράσταση ακροβατεί γύρω από την περφόρμανς χρησιμοποιώντας όμως παραδοσιακά θεατρικά υλικά: μάσκες, χορικότητα, στοιχεία αφηγηματικού λόγου. Εμπνέεται από πολιτικά κείμενα των Αλαίν Μπαντιού, Βάλτερ Μπένζαμιν , Σλαβόι Ζίζεκ, Νάομι Κλάιν, ενώ ακούγονται αποσπάσματα της Σιμπόρσκβα, του Παναγιωτόπουλου, του Αγκαμπέν , του Κάφκα, του Θουκιδίδη, του Γκράμσι κ.α.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη, δραματουργία, σκηνοθεσία: Μαρία-Λουίζα Παπαδοπούλου
Μάσκες: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Τόγκα Σνάιντερ
Σκηνικά αντικείμενα: Τέλλης Καρανάνος, Τόγκα Σνάιντερ
Συνεργάτες ενδυματολόγοι: Άση Δημητρολοπούλου, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Ζωντανή Μουσική: Κωστής Γαρδίκης
Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Συμβολή στην σκηνοθεσία: Οδύσσεια Μπουγά
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Αγγέλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλοτσοτήρας
Φωτογραφικό υλικό: Τάνια Πασχάλη
Αφίσσα: Αντώνης Κρούστης
Κατασκευή σκηνικού: Φάνης Αραμπατζής, 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ:
Omicron;δύσσεια Μπουγά, Νατάσσα Νταηλιάνη, Μαρία- Λουίζα Παπαδοπούλου, Λευτέρης Παπακώστας.
Guest: Βασίλης Βασιλάκης 

είσοδος ελεύθερη, με ελεύθερη συνεισφορά.
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παπαλαμήδη 2, Ψυρρή 

Παρασκευή 7, Σάββατο 8, Παρασκευή 14,  Παρασκευή 21  και Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 9.30 μ.μ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=407244 , κριτική Δημήτρη Τσατσούλη Ελευθεροτυπία 




Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, 11.30 μ.μ. PARTY οικονομικής ενίσχυσης του FREEQUENCY PROJECT

  ΜΟΥΣΙΚΗ - ΕΡΩΤΕΣ - ΠΟΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΕΧΝΗ
Δεκαπέντε μήνες μετά το πρώτο μας υπαίθριο πάρτυ στο μπαλκόνι του Λυκαβηττού, ήρθε η ώρα για τη δεύτερη χοροεσπερίδα του Freequency, αυτή τη φορά εσωτερικού χώρου και βαθιά ερωτικών προεκτάσεων.
Με παρόμοιες ανάγκες και στόχους, σας προσκαλούμε στο χειμερινό πάρτυ στήριξης του Freequency, στο κατειλημμένο Εμπρός, την Παρασκεύη 14 Φεβρουαρίου.
Με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς μας να αναλαμβάνουν τις μουσικές επιλογές, τους συντάκτες και τους φωτογράφους μας να τριγυρνούν επιμελώς ανέμελοι στο χώρο, ο δημοσιογραφικός κολοσσός του Freequency Project σας υπόσχεται μια αξέχαστη γνωριμία με τα μέλη του και τις ιδιαιτερότητές τους

Freequency Project
http://www.freequency.gr/
https://www.facebook.com/Freequency.Station
https://twitter.com/FreeqProject

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι ως τα μεσάνυχτα ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, ΑΘΗΝΑ

Πολιτικές ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, δικαιώματα, αλληλεγγύη

Με αφορμή τον πνιγμό 11 ανθρώπων, οκτώ παιδιών και τριών γυναικών στο Φαρμακονήσι, το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή) διοργανώνει το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014, από τις 12 το μεσημέρι ώς τα μεσάνυχτα, ημερίδα αφιερωμένη στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι να αναδείξει πολύπλευρα όχι μόνο τις πτυχές της πρόσφατης τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, αλλά και να ευαισθητοποιήσει ένα ευρύτερο κοινό σχετικά με τα μεγάλα διακυβεύματα που θέτουν στον αιώνα μας οι μεταναστευτικές ροές και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών κρατών.
Η ημερίδα περιλαμβάνει εργαστήριο μεταξοτυπίας-παραγωγής αφισών, video-προβολές, καλλιτεχνικές δράσεις και περφόρμανς, εργαστήριο για τις Πρακτικές αυτοοργάνωσης των μεταναστών–προσφύγων και τα κινήματα αλληλεγγύης, καθώς και δύο κεντρικές συζητήσεις, η πρώτη επικεντρωμένη στις Πολιτικές ελέγχου των μεταναστευτικών ροών: το ελληνικό παράδειγμα, η δεύτερη με τίτλο Μετά τη Λαμπεντούζα: προς ένα νέο δόγμα επιτήρησης και ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων;. 
Στις συζητήσεις και στα εργαστήρια συμμετέχουν με εισηγήσεις ή/και παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, οι:
Javied Aslam, Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα»
Ashraf Hasno, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αποδήμων Ελεύθερων Σύριων Ελλάδας
Nasim Lomani, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών
Lauretta Macauley και Ester Oku, Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Kazim Rooish, Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας των Αφγανών Μεταναστών & Προσφύγων στην Ελλάδα
Νίκος Γκιωνάκης, ψυχολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Βαβέλ
Θανάσης Κούρκουλας, Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"
Γιάννα Κούρτοβικ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Βασίλης Παπαστεργίου, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
Δημήτρης Παρσάνογλου, ερευνητής, κοινωνιολόγος της μετανάστευσης
Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσεων και ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστείας
Ελένη Τάκου, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας / μέλος Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)
Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αποστόλης Φωτιάδης, δημοσιογράφος
Συμμετέχουν και στηρίζουν την ημερίδα:
Αφγανική κοινότητα, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας , Σύλλογος Σύρων - Συριακή κοινότητα, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), «Τα Πίσω θρανία» - Πρωτοβουλία για εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, Πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης, Υ.R.Ε./Anti nazi zone
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα συγκεντρωθούν χρήματα που θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό για ενίσχυση των επιζησάντων της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι και για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς των νεκρών τους στον τόπο προέλευσής τους.
Οι συζητήσεις θα μεταδοθούν ζωντανά στο Διαδίκτυο (real streaming) από το ThePressProject (http://www.thepressproject.gr/)

Κείμενο πλαίσιο ημερίδας



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • 12:00 – 5:00 μ.μ. (φουαγιέ)
  • Εργαστήρι μεταξοτυπίας-αφίσας
  • 12:00 – 00:00 (φουαγιέ)
  • video-προβολές
  • 4:30 – 7:00 (κεντρική σκηνή)
  • Εργαστήριο: Πρακτικές αυτοοργάνωσης μεταναστών-προσφύγων και κινήματα αλληλεγγύης

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων:

  • Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων , Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών και , Ένωση Αφρικανών Γυναικών
  • Θανάσης Κούρκουλας, Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"
  • ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή)
  • 7:00 – 9:00 μ.μ. (κεντρική σκηνή)

Πολιτικές ελέγχου των μεταναστευτικών ροών: το ελληνικό παράδειγμα. Πολιτικές συνόρων, Έβρος, Λευκάδα, Αιγαίο, Φαρμακονήσι. Μηχανισμοί επιτήρησης και καταστολής, πρακτικές επαναπροώθησης, «Ξένιος Δίας», κέντρα κράτησης. Μύθοι και πραγματικότητες για το μεταναστευτικό «πρόβλημα». Ο ρόλος των ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανισμών.

  • Ashraf Hasno, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αποδήμων Ελεύθερων Σύριων Ελλάδας
  • Kazim Rooish, Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας των Αφγανών Μεταναστών & Προσφύγων στην Ελλάδα
  • Νίκος Γκιωνάκης, ψυχολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Βαβέλ
  • Βασίλης Παπαστεργίου, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
  • Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσεων και ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστείας
  • , Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας / μέλος Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)

  • 9:00 – 11:00 μ.μ. (κεντρική σκηνή) 
 
Μετά τη Λαμπεντούζα: προς ένα νέο δόγμα επιτήρησης και ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων; To παράδειγμα της Μεσογείου. Ευρωπαϊκές, κρατικές και διακρατικές στρατηγικές. O ρόλος της Frontex. “Ανθρώπινα δικαιώματα” για όλους;
  • Javied Aslam, Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα»
  • Γιάννα Κούρτοβικ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
  • Δημήτρης Παρσάνογλου, ερευνητής, κοινωνιολόγος της μετανάστευσης
  • Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημοσιογράφος


Συμμετέχουν και στηρίζουν την ημερίδα:
Αφγανική κοινότητα, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας , Σύλλογος Σύρων - Συριακή κοινότητα, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), «Τα Πίσω θρανία» - Πρωτοβουλία για εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, Πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης, Υ.
R.Ε./Anti nazi zone

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα συγκεντρωθούν χρήματα που θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό για ενίσχυση των επιζησάντων της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι και για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς των νεκρών τους στον τόπο προέλευσής τους.
Οι συζητήσεις θα μεταδοθούν ζωντανά στο Διαδίκτυο (real streaming) από το ThePressProject (http://www.thepressproject.gr/)

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, 02.00 - 05.30 μ.μ., εργαστήριο της ομάδας "τέτοιες, εκείνες κι απαυτές" "Ρεύματα και Ρευματισμοί"


Ένα εργαστήριο διερεύνησης του έμφυλου ρόλου της γυναίκας.
Παράλληλοι τόποι συζητήσεων για τους έμφυλους ρόλους, τα έμφυλα στερεότυπα, τις τάσεις και τις εντάσεις του φεμινισμού σήμερα. 

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, 12.00 - 3.30 μ.μ. Το Ταξίδι Ελεύθερης Έκφρασης και Δημιουργικής Επικοινωνία «Άφησέ με… να έρθω μαζί σου»

Το Ταξίδι Ελεύθερης Έκφρασης και Δημιουργικής Επικοινωνίας συνεχίζεται, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, 12.00 - 3.30 μ.μ. στην κεντρική σκηνή του θεάτρου, αυτή τη φορά.
Υλικό από προηγούμενα εργαστήρια, μπορείτε να βρείτε στα πιο κάτω links:
Τίτλος σεμιναρίου : «Άφησέ με… να έρθω μαζί σου»
Περίληψη
Πρόκειται για μια ανοιχτή πρόσκληση σε ένα ταξίδι ή μια "πτήση", μια συνάντηση με σένα και τον άλλο, σε ένα δρόμο μακρύ με στάσεις, που επιφυλάσσουν απροσδόκητες εκπλήξεις και συναντήσεις. Κάτι σαν το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, που παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά. Οι καλεσμένοι προκαλούνται να αφουγκραστούν το παιδί μέσα τους και τον άλλο, το συνταξιδιώτη τους, σε ένα πλαίσιο με κανόνες κοινά αποδεκτούς. Δοκιμάζουν τις αισθήσεις τους, τη φαντασία τους, την ανάγκη να παίξουν μαζί, να πειραματιστούν, να ονειρευτούν, να νοιώσουν την εσωτερική και εξωτερική μουσική των πραγμάτων και να την εκφράσουν ελεύθερα, άμεσα, με τη δική τους φωνή. Με αφορμή μια νότα, ένα παραμύθι ή ένα ποίημα, αναδημιουργούν τις μικρές τους ιστορίες, χωρίς σκηνικά ή άλλα υλικά εμπόδια. Κινούνται αυτόνομα και κατοικούν το φιλόξενο χώρο που τους δίδεται, αφήνοντας πάνω του τα δικά τους ίχνη. Διαπλέκονται αυτοσχεδιάζοντας και στο αλώνι του μεγάλου κύκλου συναντιούνται για να μοιραστούν τα δώρα της κοινής τους εμπειρίας. Απαραίτητη προϋπόθεση η διάθεσή τους να ταξιδέψουν, για λίγο, κάπου αλλού, κάπου όπου το παιχνίδι επιτρέπεται, σα να ήταν στο σπίτι τους και, ταυτόχρονα, μακριά απ΄ αυτό. Γιατί, «Η ποίηση είναι σαν ένα είδος σκασιαρχείου, σαν ένα όνειρο μέσα στο όνειρο της ζωής, ένα αγριολούλουδο που φύτρωσε ανάμεσα στο στάρι», όπως σημειώνει μια παιδαγωγός...
Ελεύθερη συμμετοχή
Τα εργαστήρια έχουν διάρκεια 3 ωρών και γίνονται κάθε 15 μέρες, μέρα Κυριακή, 3.00μμ-6.00μμ. Για όποια αλλαγή στο πρόγραμμα, θα υπάρχει ενημέρωση.
Συμμετέχουν όσοι δηλώνουν πρώτοι, ανεξάρτητα από ειδικές γνώσεις, επάγγελμα, εθνικότητα ή όποια άλλη διαχωριστική γραμμή, στέλνοντας ένα μήνυμα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στο πιο κάτω mail. Ο αριθμός των συμμετεχόντων maximum 20, λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εγχειρήματος.
Η ενδυμασία μας επιτρέπει την ελευθερία των κινήσειων και τα παπούτσια τα βγάζουμε στην είσοδο. Φέρνουμε μαζί μας έξτρα κάλτσες ζεστές, ένα μαξιλάρι, ένα παρεό ή μια κουρελού, για να καθόμαστε άνετα στο πάτωμα. Επίσης, φέρνουμε μπογιές, κάποιο μικρό μουσικό όργανο, κρουστό ή κάτι άλλο, που αγαπάμε, χαρτί ιχνογραφίας για τις ζωγραφιές μας, κεράσματα, για τις στάσεις μας, και ότι άλλο κρίνουμε απαραίτητο γι αυτό το ταξίδι... 
Συντονίστρια: Χαρά Αλεξάκη, 
δραματοπαιδαγωγός 
(M.Ed: Drama & the Creative Arts in Education) 
email: cultivatingthearts@gmail.com

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 στις 09:00 μ.μ. "Future Suspended"

Πρώτη προβολή του ντοκυμαντέρ του crisis-scape.net σχετικά με την κρίση στην Αθήνα


trailer: http://vimeo.com/85666741

* Filmed and edited by Ross Domoney
* Co-edited and script by Jaya Klara Brekke
* Music composed, performed and recorded by Giorgos Triantafyllou
* Assistant editing by Antonis Vradis, Christos Filippidis and Dimitris Dalakoglou
* Research by Christos Filippidis, Dimitris Dalakoglou and Antonis Vradis
* Produced by Ross Domoney, Jaya Klara Brekke, Christos Filippidis, Antonis Vradis and Dimitris Dalakoglou


Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, 8.30 μ.μ. «Το απραγματοποίητο ταξιδι»

μια δράση-performance από το ανοιχτό εργαστήριο «με νύχια και με δόντια για τα δικαιώματά μας»
Η δράση ξεκινάει έξω από το Ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο εμπρός, στην είσοδο
Η δράση «Το απραγματοποίητο ταξίδι» ξεκίνησε απο τη διήγηση του απραγματοποίητου ταξιδιού των διασωθέντων από το ναυάγιο της Λευκάδας (Νοέμβριος 2013), η οποία έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Εμπρός. Στη συνέχεια η δράση απλώθηκε για να συμπεριλάβει, μέσα από τις διηγήσεις, τις κινήσεις και τα τραγούδια, άλλες ιστορίες για τα σύνορα στη στεριά, στη θαλασσα και στην πόλη, και τις δικές μας ιστορίες, καθώς τα σώματά μας, στην κατάσταση εξαίρεσης, απειλούνται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας και στα ταξίδια μας.  
Ανοιχτό Εργαστήριο “με νύχια και με δόντια για τα δικαιώματά μας”
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Λιάνα Γιαννακού, Γιάνος, Χριστίνα Θωμοπούλου, Κωστής, Ομάρ, Ρασίντ, Σάρα Σαντόρο, Βασίλης Σπυρόπουλος, Αμπντουλά Τζαβαντί, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Αλφόνσο Τιαμπί 

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 07:00 μ.μ. – Ημέρα Δράσης για τις Ψηφιακές μας Ελευθερίες

Το τίμημα για την ελευθερία
είναι η αιώνια επαγρύπνιση.
Thomas Jefferson
Στις 11 Γενάρη του 2013 το παγκόσμιο κίνημα για τις ψηφιακές ελευθερίες θρηνεί τον πρώτο του νεκρό. Κυνηγημένος ανηλεώς από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ για τον πολιτικό του ακτιβισμό και τις ιδέες του ο Aaron Swartz δίνει τέλος στη ζωή του. Ο Aaron πίστευε σε έναν κόσμο ίσης και ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση και πάλεψε μέχρι τέλους γι’ αυτό. Με τα λόγια του : “(ο)ι πληροφορίες είναι δύναμη. Αλλά όπως με κάθε δύναμη, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια αιώνων σε βιβλία και περιοδικά, όλο και περισσότερο ψηφιοποιείται, για να κλειδωθεί από μια χούφτα ιδιωτικές εταιρείες [...] Δεν αποτελεί δικαιοσύνη το να υπακούς σε άδικους νόμους. Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά και, στη μεγάλη παράδοση της πολιτικής ανυπακοής, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την κλοπή από ιδιώτες της δημόσιας κουλτούρας μας”.
Λίγους μήνες αργότερα ο Edward Snowden, ένας μισθωμένος εργαζόμενος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), αποφασίζει ότι δεν πρέπει να ζήσουμε σε έναν διάφανο κόσμο χωρίς μυστικά, έναν κόσμο καθολικής επιτήρησης. Προβαίνει έτσι με αυτοθυσία σε μια πράξη ύψιστης πολιτικής ανυπακοής, διαρρέοντας απόρρητα έγγραφα της NSA στον παγκόσμιο Τύπο, από τα οποία προκύπτει ως αναμφισβήτητο γεγονός η επιτήρηση όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεφωνία, διαδίκτυο) περισσότερου από ένα δις ανθρώπων. Με τις πράξεις του αυτές ο Snowden μας αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο μηχανισμό επιτήρησης που φτιάχτηκε ποτέ, γιατί, όπως ο ίδιος δηλώνει, “δεν επιθυμώ να ζήσω σε έναν κόσμο, όπου ό,τι λέω και κάνω καταγράφεται. Αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο δεν επιθυμώ να υποστηρίξω ή στο οποίο να υπακούσω”.
Οι ψηφιακές μας ελευθερίες βρίσκονται σήμερα σε οπισθοχώρηση και διαρκή απειλή. Η 11η Φλεβάρη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα δράσης για να αντιπαλέψουμε για τις ελευθερίες αυτές. Με αφορμή το παγκόσμιο κάλεσμα σε δράση ομάδες και συλλογικότητες διοργανώνουν εκδηλώσεις για τις ψηφιακές ελευθερίες. Η 11η Φλεβάρη να γίνει μία ημέρα που συντονιζόμαστε και στην Ελλάδα για την ελευθερία στον ψηφιακό κόσμο.
Εκδηλώσεις :
Αθήνα, Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή), ώρα 19:00
Θεσσαλονίκη, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία), ώρα 19:00
Ιωάννινα, Μπαρ “Θυμωμένο Πορτραίτο” (Καποδιστρίου 20), ώρα 18:30
Πάτρα, P-Space (Ελασσόνος 22Α), ώρα 20:00
Αγρίνιο, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Apertus, Καλυβίων 70 (περιοχή Δικαστηρίων), ώρα 19:30

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 ώρα 20:00-23:00 Το σώμα στο Butoh


Τρεις συναντήσεις, τρεις ώρες η κάθε μια στη σκηνή του Εμπρός. Αφορμή ο χορός. Ο χορός στο μπαρ ή στο πάρτι και ο χορός στη σκηνή με θεατές και ή όχι εισιτήριο ή στο δρόμο. Ποιά η διαφορά, ποιός χορεύει, γιατί το σώμα στη σκηνή με θεατές ή όχι, μόνο του ή με άλλα σώματα χρειάζεται κάτι "άλλο" για να "σταθεί". 
Γιατί η συμμετοχή στα τόσο άνευ όρων σεμινάρια του Butoh κινητοποιούν τόσο το σώμα ώστε να πιστέψει πως από το μπαρ και το πάρτι μπορεί επίσης να χορέψει στην σκηνή ή στον δρόμο και να το κάνει? Έχει διάρκεια αυτό στο χρόνο? 
Η καθεστηκυία τάξη όποιου/ας με το σώμα του/της στο μπαρ ή στο πάρτι χορεύει, μετά με την συνάντησή του/της με τα σεμινάρια του Butoh, διαταράσσεται. Όταν αυτός/ή χορέψει στη σκηνή, διαταράσσει την καθεστηκυία τάξη των θεατών και των εμπειρογνωμόνων. Πώς αυτή η διαταραχή εξελίσσεται στο χρόνο και ποιές είναι οι μεταλλάξεις - μεταμορφώσεις - αλλαγές που πυροδοτούνται και προς τις δυο κατευθύνσεις? 
Το σώμα στο Butoh με τον Αντώνη Κόφη στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός με ελεύθερη συμμετοχή.